Konferencja ”Alzheimer – choroba XXI wieku”

Szanowni Państwo

W dniu 15 listopada 2017 r. o godz. 11.00 w auli Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego przy ul. Aleksandrowicza 5 w Radomiu odbyła się konferencję pt. ”Alzheimer – choroba XXI wieku”. Organizatorami byli:

• Fundacja Pro Civitas Bono
  • Mazowiecki Specjalistyczny Szpital w Radomiu
  • Samodzielny Wojewódzki Publiczny Zespół Zakładów Psychiatrycznej Opieki Zdrowotnej im. dr Barbary Borzym

Podczas konferencji lekarze specjaliści opowiadali o specyfice choroby, przebiegu, dostępnych metodach leczenia oraz prawidłowej opiece nad chorymi. Słuchacze dowiedzieli się także o formach pomocy dla chorych i ich opiekunów, oferowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomiu. Chętni mogli porozmawiać ze specjalistami na temat indywidualnych problemów związanych z opieką nad chorymi.
W przerwie konferencji odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom konkursu plastycznego pt. „ Chociaż babcia i dziadek zapominają, ja i tak o nich pamiętam” . Konferencja była podsumowaniem kampanii społecznej „Nie bój się prosić o pomoc”, której celem było podkreślenie znaczenia wczesnego diagnozowania chorób otępiennych, poprawę stanu wiedzy o chorobie Alzheimera i sposobach radzenia sobie z długotrwałą opieką nad chorym.

W konferencji wzięło udział ponad 250 osób.

Dziękujemy
Pełnomocnik Zarządu Fundacji
dr Aneta Śledź

Program konferencji:

pobierz program_konferencji

Prezentacje:

pobierz „Systemy opieki nad pacjentami z chorobą Alzheimera – dobre praktyki”– dr Aneta Śledź, Pełnomocnik Zarządu Fundacji Pro Civitas Bono

pobierz „Choroba Alzheimera – problem teraźniejszości i przyszłości w aspekcie starzenia się społeczeństw”- dr n.med. Krzysztof Nadgrodkiewicz, Ordynator Oddz. Neurologii, Mazowiecki Szpital Specjalistyczny w Radomiu

pobierz „ Formy i zasady wspierania cierpiących na chorobę Alzheimera i ich rodzin realizowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomiu”, Marcin Gierczak, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Radomiu

pobierz „Choroba Alzheimera – co to za schorzenie i jak je rozpoznać?”, lek. med. Jakub Stasiak, Szpital Psychiatryczny im. B. Borzym w Radomiu

pobierz „Choroba Alzheimera – czy da się jej zapobiec, spowolnić progresję, a nawet wyleczyć? ”, lek. med. Karolina Bieniek – Stasiak, Szpital Psychiatryczny im. B. Borzym w Radomiu

pobierz „Opieka nad chorym na Alzheimera”, lek. med. Katarzyna Frynas, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Radomiu