Choroba Alzheimera

Liczba chorych na Alzheimera w Polsce

Brak niestety precyzyjnych danych statystycznych dotyczących liczby osób w Polsce dotkniętych chorobą Alzheimera, a według dostępnych danych szacunkowych liczba osób, u których w naszym kraju w 2015 r. występowało otępienie typu alzheimerowskiego, zawierała się w przedziale od 360 do 470 tys. i była niemal 20% wyższa od liczby szacowanej w 2005 r.

Choroba Alzheimera należy do chorób najbardziej kosztownych zarówno pod względem finansowym (leczenie i opieka pielęgniarska, codzienna opieka w domu), jak i społecznym (utrata produktywności zawodowej i społecznej pacjenta i opiekuna). Światowe koszty demencji według raportu organizacji Alzheimer’s Disease International w 2015r. wynosiły 817 mld dolarów.

Najważniejsza wczesna diagnoza choroby

Prof. dr hab. n. med. Grzegorz Opala, ekspert w dziedzinie neurologii stwierdził m.in. „Nawet niewielkie zmniejszenie liczby przypadków otępienia jest niezwykle ważne. Ostrożne szacunki w USA określają liczbę chorych na chorobę Alzheimera w połowie obecnego stulecia na ok. 8 mln. Podkreśla się, że zapobieganie czy opóźnianie początku choroby może mieć ogromne znaczenie. Jeśli byłoby możliwe opóźnienie początku wystąpienia objawów o 5 lat, to skutkowałoby to 50% redukcją ryzyka związanego z wiekiem. Zmniejszenie liczby przypadków po 10 latach kształtowałoby się na poziomie 1,15 mln, a po 50 latach – 4,04 mln. Nawet niewielkie opóźnienie początku objawów choroby o 6 miesięcy zmniejszyłoby liczbę chorych po 10 latach o 100 tys., a po 50 latach – o 380 tys.”

Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera po ukończeniu 65 lat ulega praktycznie podwojeniu z upływem każdych kolejnych pięciu lat. Bardzo często od chwili zauważenia pierwszych objawów choroby do jej zdiagnozowania mija kilka lat. Zaczyna się od początkowo niewielkich problemów z pamięcią. Niektórzy mają zaburzenia mowy, trudności w odnalezieniu właściwych słów, obserwuje się też stopniowe zubożenie języka. U innych  można zauważyć ciągłe  zadawanie tych samych pytań, opowiadanie tych samych historii, gubienie przedmiotów lub ciągłe szukanie rzeczy odkładanych w inne miejsce niż zazwyczaj.

Symptomy, które powinny zwrócić naszą uwagę:

• Trudności w zapamiętywaniu nowych informacji
  • Problemy z orientacją w miejscu, i czasie
  • Ciągłe szukanie , przekładanie rzeczy
  • Skłonność do zmian nastroju
  • Nieuzasadniona niczym złość a nawet agresja

Brak systemu opieki i wsparcia dla chorych na Alzheimera

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli w ramach funkcjonującego w Polsce powszechnego systemu opieki zdrowotnej nie stworzono narzędzi dla skutecznego i efektywnego rozwiązywania problemów osób z chorobą Alzheimera oraz ich rodzin. Powszechny system opieki zdrowotnej nie ma rozwiązań podpowiadających na potrzeby tej grupy chorych. Brakuje skutecznej diagnostyki w szczególności w początkowej fazie rozwoju choroby:

• powszechnych badań przesiewowych wyłaniających osoby podatne na zachorowanie,

Wypracowanie i wdrożenie takich rozwiązań w ramach istniejących programów rządowych jest niezbędne ze względu na zachodzące w Polsce procesy demograficzne oraz wynikające z nich konsekwencje. Wdrożenie efektywnego systemu opieki zdrowotnej i wsparcia psychologicznego dla osób chorych na Alzheimera będzie sprzyjało efektywnemu wykorzystaniu zasobów sytemu pomocy społecznej oraz ograniczeniu kosztów społecznych związanych z tą chorobą i opieką nad chorymi.

Gdzie szukać pomocy?

PORADNIE NEUROLOGICZNE – RADOM

Samodzielny Wojewódzki Publiczny Zespół Zakładów Psychiatrycznej Opieki Zdrowotnej im. Dr Barbary Borzym w Radomiu

Poradnia neurologiczna